Reklame for Amnesty International
Reklame for Amnesty International
Fredag d. 26. april
POLIMIKEN.DK

Tuneserlov nummer 2

Regeringen og Dansk Folkeparti erkender lovsjusk i forbindelse med den såkaldte tuneserlov, og de arbejder derfor på en ny lov, der skal rette op på fejlene.

Af Kim Ludvigsen

Birthe Rønn Hornbech

Tuneserloven var lovsjusk, erkender Birthe Rønn Hornbech.

Regeringen havde ikke gjort sit arbejde godt nok, erkender integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, der nu vil fremlægge et nyt lovforslag, der skal forhindre uønskede virkninger i den såkaldte tuneserlov, der blev hastet gennem Folketinget i december.

Tuneserloven kræver, at udlændinge på tålt ophold skal overnatte i Sandholmlejren og melde sig hos politiet dagligt. Men det har vist sig, at de pågældende udlændinge kan færdes frit resten af døgnet.

Dermed kan tuneseren SC fx stadig rejse hjem til familien i Århus om morgenen og være sammen med sin familie i nogle timer hver dag, inden han rejser tilbage til Sandholmlejren. Tuneserens familie bor ikke ret langt fra tegneren Kurt Westergaard, som han mistænkes for at ville myrde.

"Det er et utilsigtet hul i loven. Det hører selvfølgelig ingen steder hjemme, at en person, der mistænkes for en så alvorlig forbrydelse på den måde frit kan bevæge sig rundt i flere timer om dagen i Århus. Heller ikke selvom han ikke er dømt for noget, og vi ikke har planer om at prøve at få ham dømt. Den nye lov vil lukke hullet, så Kurt Westergaard ikke risikerer at møde SC", fastslår integrationsministeren.

Mange juridiske eksperter, heriblandt Danmarks førende grundlovsekspert, Henning Koch, har kritiseret den nuværende tuneserlov for at gå vor vidt i forhold til Grundloven og internationale konventioner. En stramning vil vel kun gøre det værre?

"Grundloven og de internationale konventioner er slet ikke et problem med den nye lov. Vi har ladet os inspirere af Karen Jespersens tanker tilbage i 2000 om at sende kriminelle asylansøgere ud på en øde ø. Hun var dengang medlem at Socialdemokratiet, så vi forventer, at de også vil støtte den forbedrede tuneserlov."

"Vi kan naturligvis ikke sende tuneseren og andre på tålt ophold til en øde ø i Danmark, dels kan de jo risikere at svømme til Århus, og dels gælder Grundloven også på øerne. Men heldigvis har amerikanerne valgt Barack Obama som ny præsident, og han har besluttet sig for at lukke Guantánamo-basen. Og den har jo vist sig at være perfekt til personer, som ikke er dømt for noget, og som man vil undgå at skulle stille for en domstol. Vi har derfor indledt forhandlinger om at overtage basen til SC og andre ikke-dømte", afslører ministeren.

Guantánamo-basen er meget stor, er det ikke lidt voldsomt at leje en hel base, når Danmark kun har 18 personer på tålt ophold?

Det er slet ikke et problem. Der bor over 250.000 udenlandske statsborgere i Danmark, og eftersom det ikke kræver nogen dom at ændre deres status til "person på tålt ophold", er det jo bare at starte fra en ende af, til lejren er fyldt op. Kniber det med at finde egnede emner til de cirka 700 pladser i lejren, indeholder loven en klausul om, at også danske statsborgere kan sendes til lejren. Jeg kan fx tænke mig et par journalister eller tre som oplagte emner", siger den nogle gange pressesky minister med et drømmende udtryk i øjnene.