Reklame for Amnesty International
Reklame for Amnesty International
Onsdag d. 17. juli
POLIMIKEN.DK

Børnevold skal stoppes

De små børn skal kunne tvinges i vuggestue og børnehave, foreslår Socialdemokraterne. Tiltaget skal stoppe den stigende vold udført af børn i alderen to til syv år.

Af Kim Ludvigsen

Mette Frederiksen

Nu skal det være slut med den omsiggribende børnevold, mener Mette Frederiksen.

Kommunerne skal have mulighed for at tvinge små børn i vuggestue eller børnehave for at stoppe voldsspiralen i byerne. Det mener Socialdemokratiet, der nu vil fremsætte et lovforslag, der samtidig vil belønne kommunerne for at gribe tidligt ind.

"Vi er trætte af at se de fire-årige stå og hænge på gadehjørnerne og overfalde tilfældige forbipasserende med flyvende sutter og legetøjslastbiler", siger Socialdemokraternes velfærdsordfører Mette Frederiksen.

Hun mener, samfundet må sætte hårdt mod hårdt, og hun vil samtidig overveje også at kræve en nedsættelse af den kriminelle lavalder fra den nuværende grænse på 15 år til 2 år.

Lille Louise indsamler kasteskyts

Foto: dee/morgueFILE
Lille Louise indsamler kasteskyts.

"Jeg mener, det kan blive nødvendigt at se på en nedsættelse af den kriminelle lavalder. I øjeblikket ved de små jo godt, at samfundet ikke kan smide dem i fængsel, før de er fyldt 15 år. Og til den tid er de så forhærdede, at det er for sent at gribe ind", siger velfærdsordføreren.

Mette Frederiksen begrunder valget af en to-års grænse med, at før den alder er de små ikke så mobile, så der udgør de alligevel ikke den store fare for andre end forældrene.

Venstres velfærdsordfører Ellen Trane Nørby er enig i, at de små udgør et voksende problem, men hun mener, at man skal væbne sig med tålmodighed.

"Vi nedsatte i december en kommissionen, der skal se på problemerne med børnekriminalitet. Vi bør vente på kommissionens rapport, før vi foretager os noget", fastslår Ellen Trane Nørby. Hun forventer at kommissionens rapport ligger klar allerede i løbet af fem eller seks år.

Til gengæld møder Mette Frederiksen forståelse hos Dansk Folkeparti, der gerne vil bidrage med forslag til, hvordan man finder frem til de små, som udgør et potentielt problem, og som derfor skal tvinges i vuggestue eller børnehave. Gerne i deres hjemlande.