Reklame for Amnesty International
Reklame for Amnesty International
Søndag d. 19. maj
POLIMIKEN.DK

Farligt tilsætningsstof i fødevarer

Tilsætningsstoffet DHMO, der hvert år er skyld i tusindvis af dødsfald på verdensplan, findes i mange danske fødevarer.

Af Kim Ludvigsen

Der er fundet DHMO i pålægsvarer og andet kød

Pålæg og andet kød kan indeholde DHMO.

Det livsfarlige kemiske tilsætningstof DHMO er fundet i en række danske fødevarer. Heriblandt pålægsvarer og naturelmarinerede kyllinger.

DHMO forårsager hvert år flere tusinde dødsfald i ulandene og i store dele af den vestlige verden, men DHMO er ikke på EUs liste over forbudte tilsætningsstoffer, og det benytter en række firmaer i fødevareindustrien sig af. DHMO er nemlig betydeligt billigere end mange andre tilsætningsstoffer.

DHMO er en farveløs væske, der kan forårsage kvælning, hvis den indhaleres. Udsættes huden for stoffet i længere tid, kan det forårsage hudskader, og i gasform kan det give forbrændinger. DHMO er desuden en af hovedingredienserne i syreregn.

Danske politikere er i oprør, efter det er kommet frem, at DHMO ikke er med på EU's forbudsliste, og at Danmark derfor ikke på egen hånd kan forbyde stoffet. Men der er ikke noget at gøre, forklarer fødevareminister Eva Kjer Hansen.

"DHMO er tilladt af EU, og det betyder, at vi ikke kan forbyde det i Danmark. Vi er forpligtet til at tillade stoffet, selvom vi absolut ikke er glade for det", siger fødevareministeren.

Enhedslistens Per Clausen vil kalde Eva Kjer Hansen i samråd i Folketingets miljøudvalg, hvor han vil have svar på, hvad ministeren har gjort for at få EU til at forbyde det livsfarlige stof.

"Jeg vil vide, hvad fødevareministeren har gjort for at få EU til at forbyde det livsfarlige stof. Det kan ikke passe, at danskerne skal udsættes for direkte livsfare, fordi bureaukraterne i Europaparlamentet ikke kan finde ud af at forbyde DHMO. Det er helt horribelt, at man tilsidesætter al viden om DHMOs farlighed, bare fordi det er billigere for fødevareproducenterne end alternative stoffer", påpeger Per Clausen.

Også de radikales fødevareordfører, Bente Dahl, forlanger handling. Hun erkender, at vi ikke egenhændigt kan forbyde DHMO i Danmark. I stedet mener hun, at fødevareproducenterne skal overtales til at bruge alternative tilsætningsstoffer.

"Vi kan ikke forbyde DHMO, men der er ikke noget, der forhindrer os i at prøve at få fødevareproducenterne i Danmark til frivilligt at holde sig fra det livsfarlige tilsætningsstof. Og samtidig kan vi opfordre alle fødevarebutikker til at undlade import af fødevarer med DHMO", siger hun.

"Vi må også have forbrugerne aktiveret", siger Bente Dahl. "De skal lære at tjekke indholdsfortegnelsen på varerne for de forskellige betegnelser, som DHMO kendes under. Og så kan forbrugerne skrive breve til politikerne i Europaparlamentet for at presse dem til at forbyde brugen af DHMO".

Se også lederen.

Fakta om DHMO

DHMO er en forkortelse for for Dihydrogen Monoxide, men stoffet er også kendt under navne som Dihydrogen Oxide, Hydrogen Hydroxide, Hydronium Hydroxide og Hydric acid. Stoffet er også kendt under en række kemiske betegnelser, herunder DHMO, DO og H2O.

Du kan læse mere om DHMO på hjemmesiden DHMO.org (på engelsk).