Reklame for Folkekirkens Nødhjælp
Reklame for Amnesty International
Søndag d. 19. maj
POLIMIKEN.DK

Nyt krav om ungdomshus

Kampen om et ungdomshus i København har nu inspireret unge andre steder i landet til at forlange ungdomshuse. En flok unge på Læsø har således besat Læsøtårnet for at få deres eget sted.

Af Kim Ludvigsen

Læsøtårn

Foto: Danielle Keller, Ophavsret

"Selvfølgelig skal vi også have et ungdomshus! Det er ikke kun de unge i København, der har behov for deres eget sted. Vi har også brug for et sted, hvor vi kan hænge ud, og som vi kan udsmykke med graffiti og gamle madrester. Et sted hvor vi kan spille musik, og hvor vi kan være os selv, uden de voksnes indblanding", siger de unges talsmand, 14-årige Lotte, der ikke ønsker sit efternavn i avisen af frygt for repressalier.

Men det kan der ikke blive tale om, siger Læsøs borgmester, Olav Juul Gaarn Larsen.

"De unge må nøjes med de aktiviteter, som vi andre gennem mange generationer har moret os med, såsom at lege find kolortene og vælte køer. Eller de kan gå i Læsø Bio, hvor de endda lige har fået den første Harry Potter-film hjem - den burde de unge nok kunne få et par uger til at gå med", mener borgmesteren.

De unge har dog ikke tænkt sig at slå sig til tåls med forne tiders sysler eller Harry Potter.

"Vi giver os ikke, vi lever ikke i 2006 mere! Vi vil have vores eget hus, og der skal være indlagt strøm, så Morten kan spille på sin elektriske guitar. Desuden så vi alle tre Harry Potter, da vi var ovre i Frederikshavn sidste år, så den kan de ikke spise os af med", siger Lotte, der stadig ikke vil oplyse sit efternavn.

Borgmesteren regner ikke med, at kampen for et ungdomshus på Læsø bliver lige så langvarig eller tumultagtig som kampen i København. Han forventer, at landbetjenten rydder Læsøtårn, når han er færdig med at pløje sine marker.

Borgmesteren er for øvrigt ikke særlig imponeret af den anynomitet aktivisterne gemmer sig bag.

"Jeg er ikke særlig imponeret af den anynomitet aktivisterne gemmer sig bag. Ud af øens cirka 2.000 indbyggere har vi kun én Lotte på 14 år, og hun får stuearrest, når hun kommer hjem", siger han.