Reklame for Folkekirkens Nødhjælp
Reklame for Amnesty International
Søndag d. 19. maj
POLIMIKEN.DK

Nye partibogstaver

Det kommende valg bliver ikke som de foregående folketingsvalg. Det skyldes en ændring af valgloven, som regeringen har gennemtrumfet sammen med Dansk Folkeparti.

Af Kim Ludvigsen

Nye partibogstaver

Den nye valglov gør op med den hidtige først til mølle-fordeling af partibogstaver. Den var nemlig dybt uretfærdig, mener man i regeringen. I stedet vil Indenrigsministeriet tildele partibogstaver ud fra mere retfærdge kriterier.

"I stedet for først til mølle-fordelingen vil vi tildele partibogstaver ud fra mere retfærdige kriterier, som fastsættes af indenrigsministeren", fortæller Anne Birthe Pade, der er valgkonsulent i Indenrigsministeriet.

Det er især Anders Fogh Rasmussen, der har presset på for at få Konservative og Dansk Folkeparti med på en ændring af valgloven.

"Socialdemokraterne har i mange år haft en uretmæssig fordel, fordi de med bogstavet A har stået øverst på stemmesedlen. Det har betydet, at partiet har fået ekstra stemmer, fordi nogle vælgere aldrig er kommet længere end til den første rubrik på stemmesedlen", siger statsminister Anders Fogh Rasmussen til Polimiken.

"Det er kun ret og rimeligt, at vi overtager bogstavet A fra Socialdemokraterne, nu da vi allerede har overtaget deres politik", tilføjer han.

Dansk Folkeparti får tildelt bogstavet D, mens Konservative fastholder bogstavet C. Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke partibogstaver oppositionspartierne vil få tildelt, men det forventes, at Socialdemokraterne vil få bogstavet S, mens vælgerne sandsynligvis skal sætte kryds ved for at stemme på Kristendemokraterne.