Reklame for Folkekirkens Nødhjælp
Reklame for Verdensnaturfonden
Søndag d. 19. maj
POLIMIKEN.DK

Kortere arbejdstid

Arbejdstiden skal nedsættes, forlanger Dansk Folkeparti, efter en ny undersøgelse har vist, at danskerne ikke har nær så meget fritid, som man hidtil har troet.

Af Kim Ludvigsen

Danskerne får ikke fuldt udbytte af deres fritid. Det står klart efter offentliggørelsen af en ny Gallop-undersøgelse. Næsten halvdelen af fritiden går til spilde, fordi kroppen skal restituere sig.

Gallop har spurgt 1.287 danskere, hvordan de bruger deres fritid. Og mens transport står for 34 minutters spildtid dagligt, og vi sammenlagt bruger 20 minutter på badeværelset, så er det for intet at regne mod de 480 minutter, vi hver dag bruger på at lade kroppen restituere sig.

Og det får flere partier til at forlange handling. Dansk Folkeparti vil fremlægge et forslag, der vil nedsætte arbejdstiden til seks timer dagligt for offentligt ansatte. Og man håber så, at privatansatte vil opnå tilsvarende nedsættelse, når overenskomsterne på arbejdsmarkedet skal fornyes.

"Det kan ikke passe, at danskerne skal arbejde så meget, at de ikke har tid til at hygge sig i kolonihavehuset eller gå til koncert med Richard Ragnvald", siger Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti.

Enhedslisten vil ikke forlange mere fritid, men kræver i stedet, at der bliver indrettet restitutionsmulighed på arbejdspladsen. Dermed kan medarbejderne restituere sig i arbejdstiden, så de ikke behøver at spilde fritiden.

"Vi må stoppe den grove udnyttelse af arbejdskraften, det er kun ret og rimeligt, at medarbejderne kan restituere sig i arbejdstiden", siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der er erhvervsordfører for Enhedslisten.

Konservative afviser nedsættelse af arbejdstiden eller mulighed for restitution på arbejdspladserne. Det vil gå ud over produktionen, mener man.

"Det vil gå ud over produktionen og stille os ringere i konkurrencen med de andre lande. Og det har vi simpelthen ikke råd til med den skarpe internationale konkurrence, som vi oplever i øjeblikket", siger Per Ørum Jørgensen, der er erhvervssordfører for Konservative.