Reklame for Amnesty International
Reklame for Amnesty International
Søndag d. 19. maj
POLIMIKEN.DK

Fyret på grund af rygeloven

En dagplejer i Århus er blevet fyret på grund af den nye rygelov, der forbyder rygning i hjemmet, mens børnene bliver passet.

Af Kim Ludvigsen

Rygeloven skyld i fyring

Foto: Clarita, Morguefile.

I modsætning til den meget omtalte sag på Fyn, hvor en dagplejer blev fyret på grund af mandens rygning, så blev der ikke røget hos den århusianske dagplejer - og det var netop det, der var problemet.

"Jeg er egentlig glad for rygeloven, for den hjalp mig til at stoppe min mangeårige last", siger den nu fyrede dagplejer Hanne Justesen, der ikke har røget, siden rygeloven trådte i kraft d. 15. august. "Men jeg havde ikke regnet med, at det skulle koste mig mit job", tilføjer hun.

Hanne Justesen lider af ildelugtende flatulens - ufrivillig og ofte prutten - på grund af en mavesygdom. Indtil rygestoppet blev de ildelugtende fimser blandet med tobakståger, som tog det værste af lugten. Men efter rygestoppet slog lugten igennem for fuld kraft.

"Vi har ellers været meget tilfredse med Hanne, men efter rygestoppet blev det simpelthen for slemt. Vi kunne ikke have vores børn gående hele dagen i den stank, så vi var nødt til at klage til kommunen", fortæller Hans Jespersen, hvis datter blev passet af Hanne Justesen.

Kommunen sendte en tekniker ud for at måle problemets omfang, hvilket resulterede i en fyreseddel til dagplejeren.

"Vi sendte en tekniker ud for at måle problemets omfang med det resultat, at måleudstyret brændte sammen, og teknikeren måtte sygemelde sig i en uge. Vi havde derfor ikke andet valg end at sende en fyreseddel", fortæller Jane Thomsen, der er dagtilbudsleder i Århus Kommunes Dagtilbud.

Hanne Justesens kolleger vil i morgen strejke i sympati med den fyrede dagplejer, og de planlægger en demonstration på Rådhuspladsen i Århus - forudsat Hanne Justesen lover at blive hjemme.