Reklame for Verdensnaturfonden
Reklame for Verdensnaturfonden
Søndag d. 19. maj
POLIMIKEN.DK

Ny ungdomsbibel

Dansk bibelselskab erkender, at biblen er svær at læse for de unge. Man arbejder derfor på en ny bibel, der skal kunne bruges i forbindelse med konfirmationen.

Af Kim Ludvigsen

Den første danske oversættelse af biblen

Foto: Tomasz Sienicki, Ophavsret
Den første danske oversættelse af Biblen tilhørte Christian III.

Efter tre års arbejde er Dansk Bibelselskab ved at lægge sidste hånd på en ny bibel med Det Nye Testamente i en mere mundret oversættelse. Den er beregnet til voksne mennesker, og bliver udsendt i november. Men der er endnu en bibel på vej, oplyser Dansk Bibelselskab til Polimiken. Der er tale om en forkortet udgave, der er beregnet til unge i forbindelse med konfirmationen.

"Den mundrette bibel er meningsbaseret og skal kommunikere Det Nye Testamente i et sprog, som de fleste vil forstå. Men vi må erkende, at det ikke er godt nok for de unge, der skal læse biblen til konfirmationsforberedelse", siger Bibelselskabets generaldirektør, Tine Lindhardt.

I den mundrette bibel er der kun tale om småjusteringer, fx erstattes ord som "nåde" med "tilgivelse", og "legeme" bliver til "krop". I de unges bibel går man anderledes drastisk til værks for at gøre biblen mere vedkommende.

"Det er ikke nok med småjusteringer i de unges bibel, så der er vi gået mere drastisk til værks. De unges bibel indeholder således ord som knuzz og oxo", forklarer Tine Lindhardt.

De unges bibel er en forkortet udgave af biblen, dels fordi de unge alligevel ikke kan koncentrere sig i længere tid ad gangen, og dels fordi bibelselskabet ikke kan nå at oversætte det hele lige så hurtigt som sproget udvikler sig. Planen er, at der skal komme en ny version af de unges bibel hvert femte år.

Polimiken har fået lov at få et smugkig i de unges bibel, der oversættes af Peter Bjerre Rosa. Vi bringer her Fadervor fra den mundrette bibel og fra de unges bibel, så man selv kan sammenligne.

Vor Fader, du som er i himlene!
Helliget blive dit navn,
komme dit rige
ske din vilje
som i himlen således også på jorden;
giv os i dag vort daglige brød
og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere,
og led os ikke ind i fristelse,
men fri os fra det onde.
For dit er riget, magten og æren i evighed! Amen.

Yo homie, du som chiller i VIP-loungen
Dit nick er for sygt,
din ghetto er for real
du kører bare med klatten
både i penthousen og ude på street'en;
stik os nu bare vores daglige junk
og lad være med at disse os, så disser vi heller ikke vores ludere,
og gør os hooked ... not!,
men luk røven på psykotaberne.
For du har bling-bling, 'spekt og street credit! Knuzz.