Udgiver:
Kim Ludvigsen
Ansvarshavende redaktør:
Kim Ludvigsen
Kontakt Polimiken
Journalisthøjskolen træder ind i den digitale tidsalder med obligatorisk undervisning i brugen af computer og internet, så de fremtidige journalister kan løfte opgaverne hos netaviser og andre online medier.
Journalisthøjskolen har offentliggjort et IT-curriculum på sin hjemmeside. Det offentliggjorte curriculum har dog nogle mangler i forhold til den interne undervisningsplan, som Polimiken har fået fat i. Vi bringer her nogle uddrag fra undervisningsplanen:
Du lærer at bruge funktionen Kopier/Indsæt, så du nemt kan planke nyheder fra konkurerende medier. Du lærer også at bruge Søg/Erstat-funktionen, så du nemt kan udskifte det konkurrende medies navn med dit eget navn eller med dit medies navn inde i artiklens tekst.
Tillægsfag: Lær at slå stavekontrollen til.
Tillægsfag: Lær at bruge det danske sprog, så du fx undgår at skrive "vænne", når du mener "vende", og "osse", når du mener "også".
En tommelfingerregel siger, at du kun må kopiere cirka 10 procent af en artikel, hvis du vil undgå at få problemer med ophavsretten. Den regel gælder ikke for online medier. Her må du kopiere cirka 90 procent. Du skal blot huske at angive, hvor du har planket nyheden, og så skal du lære at indsætte "[medienavn] skriver" eller "[person] udtaler til [medienavn]" et par passende steder i dine artikler.
Lær at finde nyheder ved at bruge RSS. Det er alt for tidskrævende at surfe rundt til alle de konkurrerende medier for at planke nyheder. Hvis du bruger RSS, får du et hurtigt overblik over konkurenternes overskrifter, så du kan bruge din tid på at kopiere nyhederne i stedet for at lede efter dem.
Du kan ikke altid nøjes med at bruge RSS i dit daglige arbejde. RSS viser kun de seneste nyheder, og nogle gange er du nødt til at planke fra ældre artikler. Du lærer at bogmærke hjemmesider, så du ikke behøver at indtaste adresserne til de konkurrerende medier manuelt.
Du lærer, at det ikke er alle billeder, du må kopiere og bruge. Egentlig må du slet ikke kopiere og bruge billeder uden tilladelse. Billeder falder nemlig ikke ind under citatretten på samme måde som tekst. Kopierer du billeder fra et konkurrerende medie, kan du være sikker på at få tilsendt en regning på flere tusinde kroner. Du skal i stedet nøjes med at kopiere billeder fra udenlandske medier og hjemmesider. Du lærer at omdøbe filnavne, så fotograferne ikke kan finde deres billeder ved hjælp af Google.
Tillægsfag: Lær at spejlvende et billede, så ophavshaver ikke kan finde det ved hjælp af Googles billedsøgning.