Udgiver:
Kim Ludvigsen
Ansvarshavende redaktør:
Kim Ludvigsen
Kontakt Polimiken
Foto: forsvaret.dk
Panserværnsraketter egner sig ikke til nærkamp.
Det er ikke nok at have det sidste nye isenkram, når man kæmper mod guerilla-krigere i byområder. Det har hæren lært på den hårde måde i Irak.
Efter at have evalueret indsatsen i Irak har Hærens Operative Kommando nu fremlagt en ny strategi for fremtidig nærkontakt med fjender i byområder. I stedet for avancerede våben, som fx panserværnsraketter, der kan skyde flere kilometer, vil man bruge bøsser, fordi de er mere velegnede til nærkampsituationer.
"Vi har set i Irak, at det ikke er nok at have det sidste nye avancerede udstyr mod en modstander, der gemmer sig blandt civilbefolkningen. I stedet for geværer, der kan skyde flere kilometer, har vi brug for våben, der er bedre egnede til nærkontakt, og her er bøsser særdeles velegnede", udtaler generalmajor Peter Hessel fra Hærens Operative Kommando.
"Bøsser virker også mindre truende end de mere kraftige våben, og det kan gøre det nemmere at komme i dialog med fjenden og overtale ham til at opgive modstand, når vi skal trænge ind i de snævre passager", forklarer generalmajoren og uddyber: "Det er vigtigt, at vi får omvendt og udrenset fjenden, så vi undgår bomber, når vi rykker frem".
Den nye strategi indbefatter også undervisning i, hvordan bøsseenhederne beskytter sig bedst muligt i kampens hede.
"Det er vigtigt ikke at foretage fremstød, uden man har beskyttet sig med det nødvendige udstyr. Og soldaterne skal selvfølgelig også sikre sig mod bagholdsangreb", forklarer generalmajor Peter Hessel.
Foto: forsvaret.dk
Danske soldater i Afghanistan lærer at beskytte sig mod bagholdsangreb.